ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ- ( H τακτική μας έκδοση είναι στη διεύθυνση: www.efenpress.gr)- email: efenpress@yahoo.gr

Σε εξέλιξη βρίκσεται νέο διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ, αυτή τη φορά μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Αφορά σκάφος που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και το οποίο δεν θα καταπλέυσει τελικά σε κυπριάκό λιμάνι. Με αφορμή πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, ότι το σκάφος θα επιχειρήσει να ταξιδέψει από το Λίβανο στη Γάζα με ενδιάμεσο… σταθμό την Κύπρο, στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, η Κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι παραμένει σε ισχύ το κυβερνητικό διάταγμα που απαγορεύει τον κατάπλου και απόπλου σκαφών τα οποία έχουν προορισμό την αποκλεισμένη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπό της, Στέφανο Στεφάνου, η Κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πρωτοβουλία, αν και η θέση της εκφράζεται με το συγκεκριμένο διάταγμα. Επίσημη πληροφόρηση δεν έχουν οι αρμόδιες… κρατικές υπηρεσίες, αλλά αυτή περιορίζεται στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι εξακολουθεί να ισχύει το διάταγμα που απαγορεύει τον απόπλου σκαφών με προορισμό τη Γάζα και συνεπώς δεν θα επιστραφεί στο σκάφος να συνεχίσει τον πλου εάν καταπλεύσει σε κυπριακό λιμάνι.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραπέμπει, την ίδια ώρα, στις ενέργειες που έχει αναλάβει από κοινού με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος σε μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε ότι η δύναμη θα εφαρμόσει το διάταγμα που απαγορεύει τον κατάπλου τους σκάφους σε λιμάνι τη Δημοκρατίας.
Είπε επίσης ότι η παραβίαση του διατάγματος συνιστά ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση κατά την οποία το σκάφος καταπλεύσει σε κυπριακό λιμάνι ο καπετάνιος του θα υποστεί τις συνέπειες του Νόμου.
Έπιασαν τόπο τελικά οι δηλώσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης αφού οι διοργανωτές της αποστολής δήλωσαν πως το σκάφος που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας δεν θα καταπλέυσει τελικά σε κυπριάκό λιμάνι.
Η διοργανώτρια της αποστολής ανακοίνωσε ότι οι ακτιβίστριες, ανάμεσά τους γιατροί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, είναι αποφασισμένες να σπάσουν από τη θάλασσα τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λίβανος απορρίπτει
Από τη Βηρυτό, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε σήμερα δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών του Λιβάνου, Γκάζι Αρίντι, ο οποίος διαμήνυσε ότι «ο Λίβανος αρνείται να υποχωρήσει στις απειλές του Ισραήλ ότι θα αναχαιτίσει το σκάφος με την ανθρωπιστική βοήθεια, στο οποίο θα επιβαίνουν φιλοπαλαιστίνιες ακτιβίστριες».
Με σαφή τρόπο ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου απάντησε στις προειδοποιήσεις του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, για το ταξίδι του πλοιαρίου, λέγοντας: «Δεν λαμβάνουμε υπόψη τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του και όλα αυτά που λέει λίγο μας ενδιαφέρουν. Συνεχίζουμε να ασκούμε την κυριαρχία μας στο έδαφος μας και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που κρίνουμε κατάλληλες.»
Πάντως, ο Υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου δήλωσε, με τη σειρά του, ότι οι αρχές της Κύπρου δεν έχουν ακόμη δώσει στο σκάφος την άδεια να καταπλεύσει σε κυπριακό λιμάνι ή να περάσει από τα χωρικά ύδατά της προκειμένου να μεταβεί στη Γάζα.

ikypros/greeknation
Αναρτήθηκε από EFENPRESS

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: