ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ- ( H τακτική μας έκδοση είναι στη διεύθυνση: www.efenpress.gr)- email: efenpress@yahoo.gr

Άγγλων… παραξενιές


Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Του Θανάση Νικολαΐδη

(“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”)

ΟΛΑ έτοιμα και η πρόβα  έγινε. Και ο γάμος έγινε. Όπως στα παραμύθια-με τους βασιλιάδες όχι (ακόμα) μόνο στα παραμύθια. Γάμος βασιλικός, χλιδάτος, «παραδοσιακός». Έσπευσαν εστεμμένοι και ξεπεσμένοι απ’ την άκρη της γης, ελίτ, αριστοκράτες και οι Άγγλοι τους χτυπούσαν παλαμάκια. Και πλήρωσαν , ανταποδοτικά, (θα βγάλουν και κέρδος). Για την ασφάλειά τους, για τα γλέντια και τα δώρα, για την άμαξα και τα λουλούδια. Με το δακτυλίδι που θα έσωζε πολλά παιδάκια της Αφρικής, αν οι χορτάτοι ρίχναν’ μια ματιά στους πεινασμένους. Δικός τους λογαριασμός, δικός τους και ο λογαριασμός. Εμείς, οι μακρινοί και άσχετοι, μόνο τα δικά μας θυμόμαστε και συγκρίνουμε (τα ανόμοια).

ΜΑΣ όρισαν (οι ξένοι) βασιλιάδες γιατί αλλιώς δεν «κυβερνιόμασταν» και η «συνήθεια» έμεινε. Πίστη στο βασιλιά όσο περίπου και στην… Παναγιά. Για τους μετέπειτα υπηκόους, μέχρι τους μετεμφυλιακούς τσαρουχάδες με τη φωτογραφία του βασιλιά στο εικονοστάσι, τότε που «τα’ σκιαζε η φοβέρα». Ύστερα ήρθε πιο άγρια φοβέρα, έδιωξε τον τελευταίο βασιλιά και η δημοκρατία ξεχείλισε, πριν καταντήσει ασυδοσία. Για να απασχολούν τη σκέψη τους με βασιλιάδες ευφάνταστοι και φανατικοί της λήθης που ονειρεύονται εξαδάκτυλους και παλιννοστούντες σε παλάτια με πιστούς, μπιστικούς, δούλους και αυλικούς.

ΚΙ  εδώ «παντρέψαμε» τη Σοφία και το κατιναριό της  εποχής το’ χε καμάρι. Για τα 400.000 γαρίφαλα της βασιλικής  άμαξας με τα χρυσά  χερούλια, για το δώρο, για τους καλεσμένους. Σε χρόνια που το Παλάτι ρύθμιζε τα πολιτικά μας στο  «προκεχωρημένο φυλάκιο  των Αμερικανών» και οι βασιλιάδες κυβερνούσαν(!). Με τελευταίο τον Κωνσταντίνο, πριν η Χούντα τον ξαποστείλει. Κι αν σήμερα μπαινοβγαίνει στην Ελλάδα οικογενειακώς (το’ χει αυτό το δικαίωμα), αύριο μπορεί να ιδρύσει κόμμα και μεθαύριο να τον ψηφίσει μερίδα δυσαρεστημένων (απ’ την παραμορφωμένη δημοκρατία μας) ελλήνων. Κανένας και τίποτα δεν προδικάζει και οι μέρες είναι πονηρές. Ωστόσο, η δημοκρατία έχει τους κανόνες της (φτάνει να τους τηρούμε) και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν βασίλευσε ο τελευταίος βασιλιάς στην προδικτατορική Ελλάδα-κυβέρνησε! Με την παρεξηγημένη «ελέω Θεού» εξουσία απέναντι στον «Γέρο» που πλήρωσε (ως μη όφειλε) με την Αποστασία και ο τόπος με τη δικτατορία.

ΝΑ  ξαναπάμε στους «παραδοσιακούς»  κρυόκωλους  που  ξενύχτησαν για τον  γάμο. Η τελετή συνιστά μιαν υπερβολή με συμπυκνωμένη τη βρετανική παραξενιά, μιαν εκδήλωση αταίριαστη στους καιρούς μας, ωστόσο, συνήθη και εξόχως παραδοσιακή. Εκεί δεν κυβερνούν οι βασιλιάδες και οι Άγγλοι της θαλασσοκράτειρας παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις. Ακόμα και σήμερα που χρωστάνε, καταπώς μας το θυμίζει και ο Ζάχος. Θα πέσουν στοιχήματα (για το διαζύγιο), θα θριαμβεύσει το βρετανικό χιούμορ, θα τελειώσει το εθνικό τους πανηγύρι, αλλά οι θεσμοί θα παραμείνουν. Δεν θα… πλακώσουν αποστάτες, ο στρατός θα παραμένει στους στρατώνες, τα τανκς στα υπόστεγα και η δημοκρατία στη… θέση της.

__________________________________________________

Θα θέλαμε να προσθέσουμε, ότι ο τ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος όπως και ο πατέρας του Παύλος, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ασκούν δικαιώματά τους που απέρρεαν από το Σύνταγμα του 1952.

Μακάρι να είχαμε έναν ανώτατο άρχοντα τα τελευταία χρόνια και ας λεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή όπως αλλιώς ήθελε, που να έπιανε από το αυτί αυτούς που κυβερνούσαν τη Χώρα και να τους πέταγε –ασκώντας συνταγματικό δικαίωμα– έξω, όπως τη μύγα από το γάλα.

 Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα είχαμε καταλήξει στα σημερινά  «δημοκρατικά», «προοδευτικά« ή «σεμνά και ταπεινά» χάλια.

EFENPRESS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: