ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ- ( H τακτική μας έκδοση είναι στη διεύθυνση: www.efenpress.gr)- email: efenpress@yahoo.gr

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΗΠΑ

του Πέτρου Αναστασίου

Ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου Ελληνικά Stream, ή για την ακρίβεια το τμήμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περάσει από το ελληνικό έδαφος και το οποίο είχε οριστικά «πεθάνει» μετά την κατάρρευση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και του αντίστοιχου τουρκικού ρεύμα, φαίνεται ότι τελικά θα δίνει πραγματικότητα παρά τις σφοδρές αμερικανικές αντιδράσεις που είχε αποκαλύψειι το περιοδικο PRONEWS με τα όσα είπε σε συνέντευξη του ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν επικεφαλής της ΛΑΕ, Π.Λαφαζάνης

Η ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom Το τουρκικό ΚΑΙ Υπουργείο ενεργειας ΚΑΙ Φυσικών Πόρων επανεκκινούν Το έργο τουTurkish Stream, «το συντομότερο δυνατό», όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις για τους όρους παροχής ρωσικού αερίου στην Τουρκία θα συνεχισθούν, μετά από τη συνάντηση εργασίας που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη για την επανεκκίνηση του έργου του αγωγού , για τη διαδικασία διαιτησίας αναφορικά με τις εκπτώσεις στις τιμές του αερίου καθώς και για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία «, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου στο RIA Novosti.
Ο ελληνικής ρεύμα θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στο Ιόνιο απ’όπου θα βυθίζεται στη θάλασσα και θα «εκβάλει» στο ιταλικό έδαφος.
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Ρωσίας έχει υπογραφεί πάλι πριν από έξι μήνες συμφωνία για να εργαστούν από κοινού στην μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, πριν ακόμα διαφανεί βελτίωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.
Η Ιταλία έχει τεράστια και απόλυτη ανάγκη από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφού οι λοιπές οδοί ανεφοδιασμού, όπως ο ΤΑΡ, είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ιταλικές ανάγκες.
Βασικά η Ιταλία θέλει κάτι σαν τους δύο αγωγούς Nord Stream, που εφοδιάζουν την Γερμανία και έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην γερμανική βιομηχανική έκρηξη και την μείωση του κόστους παραγωγης της τελευταίας δεκαετίας.
Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα αντιδράσουν αυτή την φορά οι ΗΠΑ προς την πλευρά του «αδύναμου κρίκου», δηλαδή της Ελλάδας …
Aς ξαναδούμε το περιεχόμενο της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Π.Λαφαζάνη στο PRONEWS κ πώς είχαν αντιδράσει πέρσι οι ΗΠΑ:
Ερώτ .: Κύριε Πρόεδρε, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της οποίας ήσασταν μέλος φάνηκε να επενδύει στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο περίφημος αγωγός «Ελληνική ρεύμα» που είχατε και εσείς εξαγγείλει ναυάγησε. Τι πραγματικά έφταιξε?  
Π. Λαφαζάνης: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν είχε επενδύσει στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ήμουν εγώ από το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που προσπάθησα να σύρω όλη τη κυβέρνηση, παρ ‘ότι στο εσωτερικό της είχε ισχυρούς αντιρωσικούς θύλακες, σε μια κατεύθυνση αναβαθμισμένων δεσμών με τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, δική μου επιδίωξη ήταν – και είναι – μια ειδική αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας ως αναντικατάστατο εργαλείο για να σπάσει η Ελλάδα την αποικιοποίηση της από τη Δύση και να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης επιδίωξα και πέτυχα μια διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για το πέρασμα από την Ελλάδα, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο έργο στο οποίο το ελληνικό δημόσιο θα συμμετείχε 50-50 με τη ρωσική πλευρά, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, θα επωφελείτο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη ετησίως, με φτηνή, επιπλέον, ενέργεια, πέραν της ενεργειακής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που είναι και το μείζον.
Το έργο αυτό, όμως, του «ελληνικού Stream», παρά τη συμφωνία, δεν προχώρησε. Θάφτηκε μαζί με την υπογραφή του μνημονίου, ως απαίτηση των πιστωτών και κυρίως της αμερικάνικης πλευράς. Βλέπετε το μνημόνιο δεν είναι μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική υποδούλωση της χώρας. Το μνημόνιο είναι η Ελλάδα ευρω-ατλαντικό οικόπεδο.  
Ερώτ .: Είχαν οι Ρώσοι δεσμευτεί για την προκαταβολή κερδών από το φυσικό αέριο που σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να δώσει μία διέξοδο στη χρηματοπιστωτική ασφυξία που είχε επιβάλει η τρόικα?  
Π. Λαφαζάνης: Βεβαίως υπήρχαν σαφείς Ρώσικες δεσμεύσεις και συμφωνίες με συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ Ρώσικων τραπεζών, πως, μόλις ξεκινούσε το έργο του ελληνικού ρεύμα, η εταιρεία του ελληνικού δημοσίου που συμμετείχε, θα λάμβανε άμεσα, ως προκαταβολή, ισχυρή χρηματοδότηση την οποία θα εξοφλούσε από τα μετέπειτα κέρδη της λειτουργίας του αγωγού. Αυτό θα ήταν μια ανάσα για τη χώρα.
Πέραν και ανεξάρτητα από αυτό, υπήρχε συμφωνία με τη Ρωσία και όχι μόνο, για ένταξη της Ελλάδας, έναντι ευτελέστατου τιμήματος, στην αναπτυξιακή τράπεζα (αντίβαρο στην Δυτική Παγκόσμια Τράπεζα) που συγκρότησαν πρόσφατα οι BRIC’S (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική ). Αυτό θα σήμαινε για τη χώρα δυνατότητα άμεσου αναπτυξιακού δανεισμού και κυρίως άνοιγμα σε ένα νέο πολύ ευρύ και αναπτυσσόμενο οικονομικό χώρο. Κι αυτή, όμως, η συμφωνία μπήκε, λόγω, μνημονίου στο συρτάρι. Αυτό σημαίνει Ελλάδα αποικιοκρατούμενη.  
Ερώτ .: Πιστεύετε πώς υπήρξε ξένος δάκτυλος που δεν ήθελε την προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας? Και αν ναι, ποιος? Θεωρείτε πώς εκβιάστηκε η τότε κυβέρνηση?  
Π. Λαφαζάνης: Όχι απλώς υπήρξε ξένος δάκτυλος και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, που δεν ήθελαν την προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και η αμερικάνικη πλευρά είχε οργιάσει σε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τη Ρώσικη πόρτα. Το έργο αυτό των πιέσεων εκ μέρους των πιο σκληροπυρηνικών κύκλων της Δύσης και του αμερικάνικού παράγοντα, πρωτίστως, το είχαν αναλάβει η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νούλαντ και ο υπεύθυνος ενέργειας του Στέητ Ντιπάρντμεντ Χόχστάϊν, ο οποίος και με είχε επισκεφθεί γι αυτό το λόγο στο υπουργικό γραφείο μου. Οι αμερικάνοι και οι αντιδραστικοί της Δύσης τελικά πέτυχαν το στόχο τους, μόλις εγώ και η πτέρυγα μας έφυγε λόγω μνημονίου από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν τα «βαρίδια» και γλυτώσαμε, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, οι σκληροπυρηνικοί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.  
Ερώτ .: Επλήγησαν οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας από τα πισωγυρίσματα του Αλέξη Τσίπρα?  
Π. Λαφαζάνης: Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς έπληξαν τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και τις έπληξαν βαριά. Η κυβέρνηση της Ελλάδας για άλλη μια φορά απεδείχθη αναξιόπιστη στη Ρωσία. Και είναι κρίμα. Διότι έτσι η χώρα μας με τα ίδια της τα χέρια βγάζει τα μάτια της.  
Ερώτ .: Μετά την υπογραφή του μνημονίου που οδήγησε και στην αποχώρηση σας, όπως και άλλων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινωνικές αντιδράσεις αυξάνονται. Γιατί η ΛΑ.Ε. δεν κερδίζει έδαφος δεδομένου και του 62% δημοψήφισμα στο.  
Π. Λαφαζάνης: Η ΛΑ.Ε. όχι μόνο κερδίζει μετεκλογικά έδαφος αλλά και απόλυτα δικαιωμένη, βρίσκει μεγάλη κοινωνική ανταπόκριση. Μην εξαπατάστε από τς στημένες δημοσκοπήσεις των συμφερόντων που μισούν την ριζοσπαστική αλλά πολύ ρεαλιστική πρόταση της ΛΑ.Ε. για την εφαρμογή ενός προοδευτικού δημοκρατικού αντιμνημονιακού προγράμματος με έξοδο από ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα.
Γρήγορα η ΛΑ.Ε. θα διαμορφώσει στη χώρα ένα μεγάλο μέτωπο που θα επιδράσει ανατρεπτικά στις εξελίξεις. Η Ελλάδα, μια χώρα υπό ιδιόμορφη κατοχή, χωρίς δημοκρατία και υπό βαριά οικονομική και κοινωνική λεηλασία, χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο ΕΑΜ για την επιβίωση της και για να αποκτήσει ελπίδα. Αυτό επιδιώκει σήμερα η ΛΑ.Ε.  
Ερώτ .: Βλέπετε να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα?  
Π. Λαφαζάνης: Ασφαλώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Ο λαός θα εμφανισθεί γρήγορα ξανά στους δρόμους απέναντι σε μνημονιακά μέτρα που του δίνουν τη χαριστική βολή. Προβλέπω νέο λαϊκό ξεσηκωμό. Η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Το μνημονιακό πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί εκ βάθρων
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: